Asociația Help Autism înființează o rețea pentru elaborarea și promovarea de politici publice alternative pentru copiii cu tulburări de spectru autist

Proiectul "Creșterea Implicării ONG-urilor și Partenerilor Sociali în Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA" a fost lansat în luna iulie de asociația Help Autism, o organizație ce luptă pentru recuperarea și integrarea copiilor afectați de tulburare de spectru autist (TSA).

Asociația Help Autism își propune prin acest nou proiect să formeze o rețea naționalăde ONG-uri și instituții publice care să realizeze alternative la politicile existente și să facă din TSA o problemăprioritară pentru domeniile sănătății, educațieiși muncii.

(...)

Moderator: Raiu Sergiu

de caius -Reprezentant ONG
#57
Ultimele workshop-uri consultative cu actorii sociali din domeniul copiilor cu TSA au avut loc la Timișoara, Iași și Craiova

Calendarul workshop-urilor consultative cu actorii sociali din domeniul copiilor cu TSA s-a încheiat în data de 30 ianuarie, închizând astfel cercul celor opt regiuni unde s-au desfășurat astfel de activități începând cu luna noiembrie a anului trecut.
Marți, 21 ianuarie, a avut loc la Timișoara grupul de lucru pentru regiunea VEST, la care au participat 16 specialiști în domeniul autismului atât din instituții publice, cât și din ONG-urile partenere, din județele Timiș, Arad și Hunedoara. Alături de aceștia au fost prezenți și un lector universitar de la Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara și 5 membri ai echipei de implementare a proiectului. Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” din Timișoara a fost gazda acestui eveniment, participanții vizitând sediul acestuia, după încheierea discuțiilor ce au vizat îmbunătățirea cadrului legislativ în contextul elaborării și asumării de către Guvern a Planului Național pentru Autism 2020-2022.
La o săptămână distanță, în data de 28 ianuarie, la Iași, a avut loc workshop-ul consultativ pentru regiunea NORD-EST, reunind 27 de persoane în domeniul autismului atât din instituțiile publice, cât și din ONG-uri, din județele Iași, Neamț, Vaslui, Botoșani și Suceava. Subiectele de discuție au fost foarte diverse, incluzând metode eficiente de aplicare ale tipurilor de terapie, standardele minime de cost pentru serviciile sociale, cursuri sau studii postuniversitare în domeniul TSA și nu numai.
Cel din urmă workshop consultativ cu actorii sociali din domeniul copiilor cu TSA a avut loc miercuri, 30 ianuarie, la Craiova, pentru regiunea SUD-VEST Oltenia.

Acesta a reunit 16 reprezentanți ai ONG-urilor și instituțiilor publice din județele Dolj, Gorj, Olt și Vâlcea. Printre subiectele de discuție s-au numărat tratamentele prioritar a fi decontate de către stat și în conformitate cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional, diagnosticarea copiilor nou-născuți încă din spital, suplimentarea specialiștilor la direcțiile de sănătate și nu numai.
Reprezentanții Help Autism, alături de președintele asociației, Daniela Bololoi, au fost plăcut surprinși de profesionalismul de care au dat dovadă toți participanții la cele trei grupuri de lucru din perioada 21-30 ianuarie, contând cu încredere pe progresul rapid al proiectului, către scopul final, acela de a implementa o serie de politici publice alternative celor actuale în domeniul copiilor cu TSA.
Următoarele activități din calendarul participanților la proiect includ conferința de lansare a rețelei RO-TSA, precum și cursuri de advocacy desfășurate pe întreg teritoriul țării cu organizațiile partenere ale proiectului.
Proiectul „Creșterea Implicării ONG-urilor și Partenerilor Sociali în Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA", proiect SIPOCA 313/11070, a fost lansat în luna iulie 2018 de Asociația Help Autism, o organizație ce luptă pentru recuperarea și integrarea copiilor afectați de tulburare de spectru autist (TSA).

Mai puternici pentru copiii cu autism!